*Fotol Anne Ummalas, pildi autor Anni Vahter.
Kevade jooksul kogunesid Raplamaa vanemaealised projekti „Põlvest põlve: Raplamaa toidu lugu“ raames vestlusringis ja kooskokkamise töötoas, et jagada pärandretsepte ning toidunippe, mida on perekondades põlvest põlve edasi antud.
Märtsis toimunud vestlusringis tutvustas rahvakultuurispetsialist Anne Ummalas meie maakonna üldist toidulugu. Osalejad said jagada, mis käis nende peres toidulauale, kuidas toite valmistati ja miks just nii.
Enim põnevust pakkunud retsepte valmistati Anne ning meisterpagar Evelin Küttise juhendamisel maikuus toimunud kooskokkamise töötoas.
Tiheda kokkamispäeva lõpuks jõudsid lauale loorberisai, mulgikapsaga leivapirukad, kartulivorstid, veripannkoogid, klopitud kurgisalat, rukkivaht rabarberiga ning õllesupp. Kvaliteedimärgiks kujunes arutelu käigus küsimus, kas üks või teine toit tuli samasugune, nagu emad ja vanaemad kunagi valmistasid. Nii mõnigi roog õnnestus täpselt, nagu vanasti, kuid tuli tõdeda, et mõned retseptid vajavad veel täiustamist, et jõuda esiemade tasemele.
Projekt „Põlvest põlve: Raplamaa toidu lugu“ sai teoks tänu Raplamaa Partnerluskogu ühisstrateegias sisalduvale ESF+ toetusmeetmele „Sotsiaalne heaolu“. Projekti viis ellu Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus.
Anni Vahter ja Jaune Riim